noticias ICAPE

Manacor acull el mercat ICAPE d’emprenedoria social amb més dos-cents alumnes

Al voltant de 220 alumnes de centres educatius de Porto Cristo, Capdepera, Sant Llorenç des Cardassar, Felanitx, Campos i Santanyí han participat aquest matí al mercat ICAPE que ha tengut lloc a la plaça de Sa Bassa de Manacor. Aquesta trobada és l’activitat central d’un programa, ICAPE, que des de fa cinc anys impulsa les capacitats emprenedores entre els escolars de les Illes Balears. ICAPE està organitzat per l’Institut d’Innovació Empresarial-IDI (Conselleria de Treball, Comerç i Indústria) amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació i Universitat.

L’objectiu d’ICAPE és treballar al mateix temps les capacitats emprenedores dels alumnes, els valors i la responsabilitat social. A més, es pretén que els estudiants aprenguin a fer feina en equip, prendre decisions i assumir responsabilitats, a través de la metodologia de treball cooperatiu que es du a terme dins l’aula.

La directora gerent de l’IDI, Núria Hinojosa; i la primera tinent de batle i delegada d’Educació i Desenvolupament Local, Catalina Riera, han visitat el mercat i les vuit paradetes dels estudiants.

El programa ICAPE té tres línies d’actuació depenent de l’edat dels alumnes al qual va dirigit. Els estudiants de Primària (5è i 6è) participen a EME (Emprendre a la meva escola), i durant el curs creen una cooperativa. Els nins passen per totes les fases de formació d’una empresa i prenen les decisions mitjançant una assemblea. La cooperativa és l’encarregada de pensar i elaborar productes que després vendran al mercat ICAPE. Els beneficis es destinen a una activitat en grup, excepte un tant per cent que es dóna a una ONG que prèviament han triat. El centre escolar de la comarca que ha participat a EME ha estat CEIP Mestre Guillem Galmés de Sant Llorenç, que ha creat dues cooperatives diferents.

Els alumnes de Secundària participen al programa JES (Joves Emprenedors Socials), a través del qual funden una ONG. Al igual que els alumnes d’EME, també aprenen i apliquen totes les passes per a la creació de l’empresa. La diferència és que tots els beneficis aconseguits amb activitats o productes que venen al mercat ICAPE es destinen a un projecte de cooperació a un país en vies de desenvolupament proposat per una ONG real col·laboradora amb ICAPE. Les sis ONG del mercat ICAPE de Manacor han estat de l’IES Porto Cristo, IES Capdepera, IES Santanyí, IES Damià Huguet (Campos) i Es Lledoner-Col·legi Sant Alfons (Felanitx).  Les ONG reals que han col·laborat enguany en el programa ICAPE han estat Llevant en Marxa, Juntos, Fundació Campaner, Escola en Pau i Fundació Vicenç Ferrer.

Finalment, enguany ICAPE ha estrenat una nova línia destinada als alumnes de Formació Professional Bàsica, JEA (Joves Emprenedors Associats). També creen una cooperativa a través de la qual fabriquen productes. Un mínim del 15% dels guanys es destinen a una ONG. L’objectiu és que tinguin la capacitat suficient per desenvolupar la seva pròpia iniciativa emprenedora i al mateix temps millorar les seves competències de lideratge, comunicació i motivació. El programa pilot ha comptat amb un total de 10 grups d’alumnes de Mallorca i Eivissa.

En total, 3.350 alumnes de Mallorca, Eivissa i Formentera han participat en la 5a edició d’ICAPE, un programa al qual s’adhereixen les escoles de forma voluntària. No obstant, s’ha de destacar que la gran majoria dels centres que hi participen repeteixen l’experiència, i fins i tot l’amplien a altres grups.

Pàgina carregada en 0.0251 segons. IDI versió 3.2.0-dev