noticias ICAPE

Més d’un miler d’alumnes exposen els seus projectes empresarials solidaris al mercat ICAPE de Palma

Més de 1.300 alumnes de Primària i Secundària de centres públics i concertats d’arreu de Mallorca han participat aquest matí a la 5a edició del Mercat ICAPE a la Plaça Major de Palma. Durant tres hores, els estudiants han posat a la venda serveis i productes elaborats per ells mateixos per finançar un projecte de cooperació, en el cas de Secundària, o una activitat en grup, en el cas de Primària.

Aquest mercat és l’acte central del projecte ICAPE d’impuls a les capacitats emprenedores que du a terme l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació i Universitat. Durant tot el curs, els grups participants aprenen i apliquen totes les passes necessàries per a la fundació d’una empresa, des de la creació del nom i logotip, fins a la tria de la junta directiva. L’objectiu d’ICAPE és treballar al mateix temps les capacitats emprenedores dels alumnes, els valors i la responsabilitat social. A més, es pretén que els estudiants aprenguin a fer feina en equip, prendre decisions i assumir responsabilitats, a través de la metodologia de treball cooperatiu que es du a terme dins l’aula.

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha visitat el mercat ICAPE, acompanyada pel batle de Palma, José Hila; el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela; el conseller d’Educació i Universitat, Martí March; la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria Francisca Alorda; el director general de Consum, Francesc Dalmau; i la directora gerent de l’IDI, Núria Hinojosa.

Els estudiants han presentat avui a Palma 48 projectes empresarials solidaris de 24 centres escolars diferents. El programa ICAPE té tres línies d’actuació depenent de l’edat dels alumnes al qual va dirigit. Els estudiants de Primària (5è i 6è) participen a EME (Emprendre a la meva escola), i durant el curs creen una cooperativa. Els nins passen per totes les fases de formació d’una empresa i prenen les decisions mitjançant una assemblea. La cooperativa és l’encarregada de pensar i elaborar productes que després vendran al mercat ICAPE. Els beneficis es destinen a una activitat en grup, excepte un tant per cent que es dóna a una ONG que prèviament han triat.

Els 17 projectes EME presentats a Palma són de les escoles: CEIP Maria de la Salut, CEIP Ses Quarterades de Calvià, CEIP Es Pil·larí, CEIP Llevant d’Inca, CEIP Pare Bartomeu Pou d’Algaida, Col·legi Pius XII de Palma, CEIP Sa Graduada de sa Pobla, Col·legi Es Liceu de Palma, i Col·legi Sant Francesc de Palma.

Els alumnes de Secundària participen al programa JES (Joves Emprenedors Socials), a través del qual funden una ONG. Al igual que els alumnes d’EME, també aprenen i apliquen totes les passes per a la creació de l’empresa. La diferència és que tots els beneficis aconseguits amb activitats o productes que venen al mercat ICAPE es destinen a un projecte de cooperació a un país en vies de desenvolupament proposat per una ONG real col·laboradora amb ICAPE. Les ONG reals que han col·laborat enguany en el programa ICAPE han estat Llevant en Marxa, Juntos, Fundació Campaner, Escola en Pau i Fundació Vicenç Ferrer.

Les 31 ONG del mercat ICAPE són dels centres: Col·legi Pius XII de Palma, Cooperativa Aula Balear de Palma, IES Francesc de Borja Moll de Palma, Col·legi Santa Magdalena Sofia de Palma, Col·legi Nuestra Señora de la Consolación de Palma; IES Sant Marçal de Marratxí, Col·legi Manjon de Palma, Col·legi Montesión de Palma, IES Santa Maria, Col·legi Nuestra Señora de la Consolación de Palma, IES Emili Darder de Palma, IES Binissalem, Col·legi la Salle de Palma, Col·legi Sant Francesc de Palma, i IES Llucmajor.

Els projectes de cooperació escollits pels alumnes són a zones com l’Índia, Perú, Haití, Níger, Madagascar i Sàhara. Els doblers aconseguits al mercat ICAPE contribuiran a la compra de bicicletes perquè les nines de l’Índia puguin anar a escola segures, la construcció d’un camp de futbol a una escola, la compra de material escolar, o el finançament per operar dues nines nigerianes afectades de noma.

Finalment, enguany ICAPE ha estrenat una nova línia destinada als alumnes de Formació Professional Bàsica, JEA (Joves Emprenedors Associats). També creen una cooperativa a través de la qual fabriquen productes. Un mínim del 15% dels guanys es destinen a una ONG. L’objectiu és que tinguin la capacitat suficient per desenvolupar la seva pròpia iniciativa emprenedora i al mateix temps millorar les seves competències de lideratge, comunicació i motivació. El programa pilot ha comptat amb un total de 10 grups d’alumnes de Mallorca i Eivissa.

En total, 3.350 alumnes de Mallorca, Eivissa i Formentera han participat en la 5a edició d’ICAPE, un programa al qual s’adhereixen les escoles de forma voluntària. No obstant, s’ha de destacar que la gran majoria dels centres que hi participen repeteixen l’experiència, i fins i tot l’amplien a altres grups.

Pàgina carregada en 0.0105 segons. IDI versió 3.2.0-dev