La Fundació Campaner és una de les ONG que col·labora amb ICAPE des de fa molts anys. El curs passat va proposar els alumnes participar en la compra de llibres i pagament de la matrícula per a la universitat de joves de la F.C., dins del programa de Reinserció. L’objectiu era ajudar els joves malalts de Noma i altres orfes a optar a un futur millor.

 Gràcies a la feina dels alumnes dels IES Pascual Calbó i Caldés (Maó), Felanitx, Emili Darder (Palma), Capdepera, Damià Huguet (Campos), Santa Maria, i els col·legis Sant Alfons (Felanitx), Juan de la Cierva (Palma), i Sant Francesc de Sales (Ciutadella), es van recaptar 5.166€.

 Per tot això, la Fundació Campaner vol agrair l’esforç i la participació de tots els alumnes que han fet possible el projecte. Destaquen la gran feina per part de l’alumnat, del professorat, i de l’equip d’ICAPE, que també han contribuït a convertir un somni en realitat.

 

El nombre de centres escolars que s’han adherit enguany al pla integral d’impuls a l’emprenedoria ICAPE ha augmentat un 22% aquest curs 2018-2019. En total, les escoles de Primària, Secundària i Formació Professional que duran a terme algun dels diferents programes d’ICAPE són 88 d’arreu de les Illes Balears.

Els centres que s’han acollit al programa adreçat a Formació Professional de Grau Mitjà i Superior JEP s’han incrementat un 63%, i els de FP Bàsica JEA, un 60%. Aquestes xifres constaten l’interès que suscita ICAPE entre l’alumnat de FP ja que els permet crear projectes empresarials relacionats amb la branca professional que han triat.

Per una altra banda, els docents que hauran d’aplicar ICAPE a l’aula han rebut durant aquestes setmanes la formació adient per dur-lo a terme.

Els alumnes que han participat a ICAPE de l'IES Isidor Macabich han relatat la seva experiència amb la creació de l'ONG a Diario de Ibiza. Melisa Mejía, Ana Aranda i Enola Rosselló han estat les encarregades de redactar un reportatge que explica tot el procés i al col·laboració amb la Fundació Vicente Ferrer.

Us deixam l'enllaç al reportatge i enhorabora a les periodistes!!!

 

 

ICAPE arriba al final de curs. Aquests dies, les ONG col·laboradores i les tècniques realitzen les darreres visites als centres escolars per tancar un any ple d’activitat. Els grups JES entreguen totes els guanys a les ONG perquè ho facin arribar als projectes de cooperació, i els més petits, els EME, ja gaudeixen de l’activitat grupal que han triat.

Des d’ICAPE, volem donar l’enhorabona a tots els alumnes que han participat aquest curs en el programa ja que han demostrat que han après molt i han fet una feina fantàstica.

 

La Fundación Vicente Ferrer, ONG col·laboradora del programa ICAPE, va poder comprar 60 bicicletes perquè nines de l'Índia puguin arribar segures a escola, tal i com anuncia al fulletó editat per donar a conèixer la seva labor humanitària. El pressupost per adquirir els vehicles procedia dels beneficis dels grups JES d'ICAPE que treballaven amb programes de cooperació de Fundación Vicente Ferrer.

Si voleu conèixer més detalls de la col·laboració de la fundació amb ICAPE, aquí teniu el fulletó editat.

Emprenbit Tech Camp és una experiència emprenedora al ParcBit, dirigit a estudiants universitaris o de FP superior. Una oportunitat per desenvolupar les teves habilitats per el treball en equip i la consecució d’objectius a través d'una formació en tècniques pel diseny i validació de models de negoci innovadors.

Però també és una competició on l'equip que treballi millor podrà endur-se'n el gran premi: un viatge a un dels events de startups i tecnologia més importants d'Europa.

També comptarem amb xerrades d'emprenedors i experts en diferents àmbits, l'any passat varem contar amb professionals d'empreses com Logitravel, Habitissimo o Hundredrooms compartint les seves experiències. Sens dubte la part més enriquidora del campus.

A la web d'Emprenbit trobareu tota la informació de la nova convocatòria, un resum de l'edició anterior i el formulari d'inscripcions.

Inscripciones para Emprenbit Tech Camp 2018 ya abiertas!

Emprenbit Tech Camp es una experiencia emprendedora en ParcBit, dirigido a estudiantes universitarios o de FP superior. Una oportunidad para desarrollar tus habilidades para el trabajo en equipo y la consecución de objetivos a través de una formación en técnicas para el diseño y validación de modelos de negocio innovadores.

Pero también es una competición donde el equipo que trabaje mejor podrá llevarse el gran premio: un viaje a uno de los eventos de startups y tecnología más importantes de Europa.

También contaremos con charlas de emprendedores y expertos en diferentes ámbitos, el año pasado contamos con profesionales de empresas como Logitravel, Habitissimo o Hundredrooms compartiendo sus experiencias. Sin duda la parte más enriquecedora del campus.

En la web de Emprenbit encontrarás toda la información de la nueva convocatoria, un resumen de la edición anterior y el formulario de inscripciones.

One global Challenge és un esdeveniment dirigit a adolescents d’entre 12 i 18 anys, als que convida a pensar i dissenyar solucions per a alguns dels nostres problemes globals, oferint l’oportunitat de canviar el món en el que vivim i guanyar el Trofeu One Global Challenge.

 La pregunta d’aquesta edició és:

 Com resolem el problema del fems en el món?

 En dos dies plens d’emoció i diversió, els especialistes professionals i un facilitador bilingüe guiaran als 10 equips  de 10 participants cada un,  per ajudar-los a obtenir una visió pràctica del mon dels projectes i dels negocis. També s’aprendrà com donar forma a una idea, com dissenyar i construir un prototip, com planificar i llançar un servei, també a aprendre a presentar les idees en un escenari davant els jutges de One Global Challenge

 T’apuntes a canviar el món?

https://oneglobalchallenge.com/es/spanish/One Global Challenge

Eivissa ha acollit aquest matí el mercat d’emprenedors escolars ICAPE, que enguany ha comptat amb més de 400 alumnes de Primària i Secundària que han presentat els seus projectes empresarials al Passeig Vara de Rey. Aquest mercat és l’activitat final del programa d’impuls a l’emprenedoria ICAPE, gestionat per l’IDI (Institut d’Innovació Empresarial) i impulsat de manera conjunta per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria i la Conselleria d’Educació i Universitat.

El mercat ha comptat amb 18 paradetes d’alumnes de Primària i de Secundària d’11 centres escolars d’Eivissa, Sant Antoni de Portmany, Santa Eulàlia des Riu, Sant Josep de sa Talaia, Sant Joan de Llabritja, i Sant Francesc Xavier de Formentera, que durant aquest curs han dut a terme ICAPE.

De fet, el mercat ICAPE és l’activitat final que conclou el programa que ja compta amb sis edicions. L’objectiu d’ICAPE és impulsar les capacitats emprenedores dels alumnes a través de la creació d’una cooperativa (Educació Primària) o d’una ONG (Educació Secundària). Enguany, a causa de l’augment de les escoles a ICAPE, s’han ampliat el nombre de mercats d’emprenedors. Així, altres municipis que també organitzen aquest acte són Palma, Inca, Ciutadella i Manacor.

Durant tot el matí, els alumnes han posat a la venda productes que han fabricat durant el curs o serveis per aconseguir finançament per a les seves cooperatives i ONG. Els doblers recaptats es destinen a una activitat grupal, en el cas de les cooperatives, o d’un projecte de cooperació a un país en vies de desenvolupament, en el cas de les ONG.

Els centres adherits a ICAPE que han participat avui al mercat són IES Isidor Macabich, IES Sa Blanca Dona, CEIP Guillem de Montgrí, IES Sa Serra, CEIP Sant Carles, Col·legi Sant Jordi, IES Algarb, IES Marc Ferrer, IES Sant Agustí, IES Balàfia, i CEIP Mestre Lluís Andreu de Formentera.

Al voltant d’un miler d’alumnes d’Educació Primària i Secundària han exposat aquest matí els seus projectes empresarials al mercat ICAPE de Palma. Aquest mercat és l’activitat final del programa d’impuls a l’emprenedoria ICAPE, gestionat per l’IDI (Institut d’Innovació Empresarial) i impulsat de manera conjunta per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria i la Conselleria d’Educació i Universitat.

El mercat ha comptat amb 39 paradetes d’alumnes de 18 centres escolars de Palma, Santa Maria, Inca i Llucmajor que durant aquest curs han dut a terme ICAPE. La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha visitat els alumnes acompanyada del conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela; el conseller d’Educació i Universitat, Martí March; i la directora gerent de l’IDI, Núria Hinojosa.

De fet, el mercat ICAPE és l’activitat final que conclou el programa que ja compta amb sis edicions. L’objectiu d’ICAPE és impulsar les capacitats emprenedores dels alumnes a través de la creació d’una cooperativa (Educació Primària) o d’una ONG (Educació Secundària). Les escoles s’adhereixen a ICAPE de forma voluntària i durant aquests sis anys de vida la majoria de centres ha repetit l’experiència i fins i tot l’han ampliat a més cursos. De fet, el nombre de grups de Primària i Secundària que han participat enguany s’ha incrementat un 30% respecte el curs anterior. En total, són 99 grups d’arreu de les Illes Balears, ja que Menorca s’ha incorporat al programa aquest any. Aquest augment de grups ha provocat que s’hagin ampliat també els mercats. Així, a més de Palma, altres municipis que també han acollit aquesta iniciativa són Inca, Manacor, Ciutadella i Eivissa.

Durant tot el matí a la Plaça Major, els alumnes han posat a la venda productes que han fabricat durant el curs o serveis per aconseguir finançament per a les seves cooperatives i ONG. Els doblers recaptats es destinen a una activitat grupal, en el cas de les cooperatives, o d’un projecte de cooperació a un país en vies de desenvolupament, en el cas de les ONG. A mes, el mercat ICAPE ha coincidit amb la celebració del Dijous Gros a Inca.

Els centres de la comarca adherits a ICAPE i que han participat avui al mercat són Sant Francesc Palma, CEIP Es Pil·larí, Col·legi Pius XII, IES Antoni Maura, Col·legi Santa Magdalena Sofia, La Salle Palma, Col·legi Aula Balear S.Coop., Col·legi Manjon, Col·legi Ntra. Sra. Consolació, CIDE, IES Emili Darder, Col·legi Juan de la Cierva, Col·legi La Porciúncula, IES Francesc de Borja Moll, Col·legi Ramon Llull, IES Santa Maria, La Salle Inca i IES Llucmajor.

Recull de premsa:

Premsa en paper

Diario de Mallorca

Europa Press

Fibwi Radio

Tot Balears

Més d’un centenar d’alumnes de Formació Professional de Grau Mitjà han presentat aquest matí un total d’11 projectes empresarials durant l’acte de lliurament dels Premis ICAPE. Els estudiants, de tres centres de Mallorca, han exposat davant un jurat el plantejament de la seva cooperativa i han mostrat un vídeo elaborat per ells mateixos sobre el projecte empresarial. Finalment, el projecte Decodeporte dels estudiants de l’IES Son Rullan ha guanyat aquesta edició dels Premis ICAPE del programa Joves Emprenedors Professionals (JEP). Els projectes BeTheMap (IES Son Rullan) i +Sano (CIDE) han estat els finalistes. El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha lliurat els guardons als guanyadors i ha destacat “la gran qualitat dels projectes presentats”. Negueruela ha assegurat que “les cooperatives demostren l’eficàcia d’ICAPE com a impulsor de l’emprenedoria social”. L’acte, que ha tengut lloc a l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears, també ha comptat amb la presència de la directora gerent de l’IDI, Núria Hinojosa.

Els Premis ICAPE són uns guardons que reconeixen els projectes empresarials que creen els estudiants de Formació Professional Bàsica i de Grau Mitjà que participen a ICAPE, un projecte d’impuls a l’emprenedoria que té com a objectiu entrenar les capacitats emprenedores dels estudiants de Primària, Secundària i Formació Professional, així com introduir-los en el concepte de responsabilitat social. ICAPE està impulsat de manera conjunta per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria i la Conselleria d’Educació i Universitat, i que coordina l’IDI (Institut d’Innovació Empresarial). Al voltant de tres mil alumnes de les Balears participen aquest curs a ICAPE.

Aquests guardons ICAPE de JEP tenen la finalitat de promoure i difondre l’economia social entre els estudiants de Formació Professional, així com impulsar la realització d’activitats de foment del cooperativisme. Els premis estan dotats amb 1.000€ per al projecte guanyador, i 500€ per als dos finalistes. Els centres que han participat en els Premis ICAPE d’aquest matí han estat IES Son Rullan, CIDE i Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears.

Amb aquesta jornada, ICAPE clausura els premis que reconeixen el treball fet durant el curs pels alumnes de Formació Professional. Ara, els protagonistes seran els estudiants de Primària i Secundària que participaran als mercats ICAPE amb les cooperatives i ONG que han creat aquests mesos. Enguany, s’organitzen mercats a Ciutadella, Inca, Manacor, Palma i Eivissa.

ICAPE compta amb un programa específic per a cada etapa educativa. Els alumnes de 5è i 6è de Primària participen a Emprendre a la meva Escola (EME), que consisteix en la creació d’una cooperativa. En el cas dels alumnes d’Educació Secundària, ICAPE ha dissenyat Joves Emprenedors Socials (JES), en el qual els alumnes constitueixen i gestionen una ONG. Per a Formació Professional, ICAPE ha dissenyat el programa Joves Emprenedors Associats (JEA) per a FP Bàsica, i Joves Emprenedors Professionals (JEP) per a FP de Grau Mitjà, que s’ha estrenat enguany. Els dos programes de Formació Professional consisteixen en la creació d’un projecte empresarial relacionat amb la seva família professional.

Una cinquantena d’alumnes han recollit avui a l’Ajuntament d’Eivissa el permís d’ocupació de via pública per participar al mercat ICAPE de l’IDI. Els estudiants representen 18 grups de Primària i Secundària d’11 centres escolars d’Eivissa i Formentera que durant aquest curs han dut a terme ICAPE. L’acte ha comptat amb la presència del director general de Promoció Industrial, Manel Porras, i el batle d’Eivissa, Rafa Ruiz.

El mercat ICAPE d’Eivissa tendrà lloc el dia 18 de maig a Vara de Rei. Aquest mercat ICAPE és l’activitat final que conclou el programa que ja compta amb sis edicions. L’objectiu d’ICAPE és impulsar les capacitats emprenedores dels alumnes a través de la creació d’una cooperativa o d’una ONG. Altres municipis que també compten amb el mercat són Palma, Manacor, Inca i Ciutadella. ICAPE és un programa gestionat per l’IDI (Institut d’Innovació Empresarial), i impulsat de manera conjunta per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria i la Conselleria d’Educació i Universitat.

Els centres d’Eivissa i Formentera adherits a ICAPE són IES Isidor Macabich, IES Sa Blanca Dona, CEIP Guillem de Montgrí, IES Sa Serra, CEIP Sant Carles, Col·legi Sant Jordi, IES Algarb, IES Marc Ferrer, IES Sant Agustí, IES Balàfia, i CEIP Mestre Lluís Andreu de Formentera.

Més de 3.000 alumnes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera formen part aquest curs del projecte ICAPE que impulsa les capacitats emprenedores dels estudiants, al mateix temps que treballen els valors i la responsabilitat social. A més, es pretén que els estudiants aprenguin a treballar en equip, prendre decisions  i assumir responsabilitats, a través de la metodologia de treball cooperatiu que es du a terme dins l’aula.

Les escoles s’adhereixen a ICAPE de forma voluntària i durant aquests sis anys de vida la majoria de centres ha repetit l’experiència i fins i tot l’han ampliat a més cursos. De fet, el nombre de grups de Primària i Secundària que han participat enguany s’ha incrementat un 30% respecte el curs anterior.

Durant el curs, els alumnes ICAPE creen i gestionen una cooperativa, en el cas de Primària i Formació Professional, o una ONG, en el cas de Secundària. Passen per totes les etapes de formació d’una empresa: nom i logotip, estatuts, elecció de junta directiva i generació de CIF. Després elaboren productes o organitzen serveis per aconseguir beneficis que els de Secundària donen a un projecte de cooperació proposat per una ONG real. Els més petits inverteixen part dels doblers en una sortida de grup i la resta els cedeixen a una ONG. Les ONG que col·laboren amb ICAPE són Llevant en Marxa, Fundació Campaner, Escola en Pau i Fundació Vicenç Ferrer, S, Ajuda en Acció, Malaria 40 i Formación Senegal. A més, es pretén que els estudiants aprenguin a treballar en equip, prendre decisions  i assumir responsabilitats, a través de la metodologia de treball cooperatiu que es du a terme dins l’aula.

Per tal d’aconseguir vendre tota la producció, l’IDI organitza el mercat ICAPE, on es reuneixen tots els centres participants durant un matí i posen en pràctica tots els coneixements apresos durant el curs. Gràcies al permís municipal aconseguit avui, els alumnes poden vendre els productes elaborats o els serveis que han organitzat. Les escoles s’adhereixen a ICAPE de forma voluntària i durant aquests sis anys de vida la majoria de centres ha repetit l’experiència i fins i tot l’han ampliat a més cursos.

Més d’un centenar d’alumnes han recollit avui a l’Ajuntament de Palma el permís d’ocupació de via pública per participar al mercat ICAPE, activitat del projecte d’impuls a l’emprenedoria gestionat per l’IDI (Institut d’Innovació Empresarial), i impulsat per la conselleria de Treball, Comerç i Indústria i la conselleria d’Educació i Universitat. Els estudiants representen a 39 grups de Primària i Secundària de 18 centres escolars de Palma i altres municipis mallorquins que durant aquest curs han dut a terme ICAPE.

L’acte ha comptat amb la presència de la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat de la conselleria d’Educació i Universitat, Maria Francisca Alorda; la directora gerent de l’DI, Núria Hinojosa; el batle de Palma, Antoni Noguera; i la regidora de Sanitat i Consum de l’Ajuntament de Palma, Antònia Martín.

El mercat ICAPE de Palma reunirà enguany més d’un miler d’alumnes dels 39 grups que hi participaran. Aquest esdeveniment se celebrarà a la Plaça Major el dia 16 de maig. Els centres escolars que hi participaran són Sant Francesc Palma, CEIP Es Pil·larí, Col·legi Pius XII, IES Antoni Maura, Col·legi Santa Magdalena Sofia, La Salle Palma, Col·legi Aula Balear S.Coop., Col·legi Manjon, Col·legi Ntra. Sra. Consolació, CIDE, IES Emili Darder, Col·legi Juan de la Cierva, Col·legi La Porciúncula, IES Francesc de Borja Moll,  Col·legi Ramon Llull, IES Santa Maria, La Salle Inca i IES Llucmajor.

Més de 3.000 alumnes de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera formen part aquest curs del projecte ICAPE que té com a objectiu principal impulsar les capacitats emprenedores dels estudiants, al mateix temps que treballen els valors i la responsabilitat social. A més, es pretén que els estudiants aprenguin a treballar en equip, prendre decisions  i assumir responsabilitats, a través de la metodologia de treball cooperatiu que es du a terme dins l’aula.

Les escoles s’adhereixen a ICAPE de forma voluntària i durant aquests sis anys de vida la majoria de centres ha repetit l’experiència i fins i tot l’han ampliat a més cursos. De fet, el nombre de grups de Primària i Secundària que han participat enguany s’ha incrementat un 30% respecte el curs anterior.

El programa té quatre línies d’actuació:

  • EME (Emprendre a la meva escola) destinat a alumnes d’Educació Primària (46 grups).
  • JES (Joves Emprenedors Socials) destinat a alumnes d’Educació Secundària (53 grups).
  • JEA (Joves Emprenedors Associats) destinat a alumnes de Formació Professional Bàsica. (7 grups).
  • JEP (Joves Emprenedors Professionals) destinat a alumnes de Formació Professional de Grau Mig (26 grups). Aquesta línia ha començat aquest curs.

Durant el curs, els alumnes creen i gestionen una cooperativa, en el cas de Primària i Formació Professional, o una ONG, en el cas de Secundària. Passen per totes les etapes de formació d’una empresa: nom i logotip, estatuts, elecció de junta directiva i generació de CIF. Després elaboren productes o organitzen serveis per aconseguir beneficis que els de Secundària donen a un projecte de cooperació proposat per una ONG real. Els més petits inverteixen part dels doblers en una sortida de grup i la resta els cedeixen a una ONG. Les ONG que col·laboren amb ICAPE són Llevant en Marxa, Fundació Campaner, Escola en Pau i Fundació Vicenç Ferrer, S, Ajuda en Acció, Malaria 40 i Formación Senegal.

Per tal d’aconseguir vendre tota la producció, l’IDI organitza el mercat ICAPE, on es reuneixen tots els centres participants durant un matí i posen en pràctica tots els coneixements apresos durant el curs. Gràcies al permís municipal aconseguit avui, els alumnes poden vendre els productes elaborats o els serveis que han organitzat. A més del mercat de Palma, també s’organitza un mercat a Manacor, Inca, Ciutadella i Eivissa.

Una cinquantena d’alumnes han recollit avui a l’Ajuntament de Ciutadella el permís d’ocupació de via pública per participar al mercat ICAPE de l’IDI. Els estudiants representen quinze grups de Primària i Secundària de vuit centres escolars de Menorca que durant aquest curs han dut a terme ICAPE per primer cop. L’acte ha comptat amb la presència de la directora gerent de l’IDI (Institut d’Innovació Empresarial), Núria Hinojosa, i la regidora de Fires, Mercats i Formació, Noemí Camps.

El mercat ICAPE de Menorca tendrà lloc el dia 9 de maig a la Plaça dels Pins de Ciutadella, i és el primer cop que el municipi acull aquesta iniciativa. De fet, el mercat ICAPE és l’activitat final que conclou el programa que ja compta amb sis edicions. L’objectiu d’ICAPE és impulsar les capacitats emprenedores dels alumnes a través de la creació d’una cooperativa o d’una ONG. ICAPE és un programa impulsat de manera conjunta per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, a través de l’IDI, i la Conselleria d’Educació i Universitat.

Els centres de Menorca adherits a ICAPE són Francesc de Sales, CC Sant Francesc d’Assís, CEIP Sa Garriga, CEIP Margalida Florit, CEIP Àngel Ruiz i Pablo, IES Josep M. Quadrado, IES M. Àngels Cardona, i IES Pasqual Calbó i Caldés.

Durant el curs, els alumnes ICAPE creen i gestionen una cooperativa, en el cas de Primària i Formació Professional, o una ONG, en el cas de Secundària. Passen per totes les etapes de formació d’una empresa: nom i logotip, estatuts, elecció de junta directiva i generació de CIF. Després elaboren productes o organitzen serveis per aconseguir beneficis que els de Secundària donen a un projecte de cooperació proposat per una ONG real. Els més petits inverteixen part dels doblers en una sortida de grup i la resta els cedeixen a una ONG. Les ONG que col·laboren amb ICAPE són Llevant en Marxa, Fundació Campaner, Escola en Pau i Fundació Vicenç Ferrer, S, Ajuda en Acció, Malaria 40 i Formación Senegal. A més, es pretén que els estudiants aprenguin a treballar en equip, prendre decisions  i assumir responsabilitats, a través de la metodologia de treball cooperatiu que es du a terme dins l’aula.

Per tal d’aconseguir vendre tota la producció, l’IDI organitza el mercat ICAPE, on es reuneixen tots els centres participants durant un matí i posen en pràctica tots els coneixements apresos durant el curs. Gràcies al permís municipal aconseguit avui, els alumnes poden vendre els productes elaborats o els serveis que han organitzat. Les escoles s’adhereixen a ICAPE de forma voluntària i durant aquests sis anys de vida la majoria de centres ha repetit l’experiència i fins i tot l’han ampliat a més cursos.

Una trentena d’alumnes han recollit avui a l’Ajuntament d’Inca el permís d’ocupació de via pública per participar al mercat ICAPE de l’IDI. Els estudiants representen onze grups de Primària i Secundària de sis centres escolars d’Inca, Maria de la Salut, Can Picafort, Marratxí, Pollença i Alcúdia que durant aquest curs han dut a terme ICAPE. L’acte ha comptat amb la presència del batle d’Inca, Virgilio Moreno, i la directora gerent de l’IDI (Institut d’Innovació Empresarial), Núria Hinojosa.

El mercat ICAPE d’Inca tendrà lloc el dia 10 de maig a la Plaça del Mercat Cobert, i és el primer cop que el municipi acull aquesta iniciativa. De fet, el mercat ICAPE és l’activitat final que conclou el programa que ja compta amb sis edicions. L’objectiu d’ICAPE és impulsar les capacitats emprenedores dels alumnes a través de la creació d’una cooperativa o d’una ONG. Enguany, a causa de l’augment de les escoles de la comarca d’Inca adherides a ICAPE, s’ha decidit organitzar un mercat a la ciutat. Altres municipis que també compten amb el mercat són Palma, Manacor, Ciutadella i Eivissa. ICAPE és un programa impulsat de manera conjunta per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, a través de l’IDI, i la Conselleria d’Educació i Universitat.

Els centres de la comarca adherits a ICAPE són CEIP Llevant d’Inca, CEIP Maria de la Salut, CEIP Vora Mar de Can Picafort, Col·legi Es Liceu de Marratxí, Col·legi Monti-Sion de Pollença, i Col·legi Nostra Senyora de Consolació d’Alcúdia.

Durant el curs, els alumnes ICAPE creen i gestionen una cooperativa, en el cas de Primària i Formació Professional, o una ONG, en el cas de Secundària. Passen per totes les etapes de formació d’una empresa: nom i logotip, estatuts, elecció de junta directiva i generació de CIF. Després elaboren productes o organitzen serveis per aconseguir beneficis que els de Secundària donen a un projecte de cooperació proposat per una ONG real. Els més petits inverteixen part dels doblers en una sortida de grup i la resta els cedeixen a una ONG. Les ONG que col·laboren amb ICAPE són Llevant en Marxa, Fundació Campaner, Escola en Pau i Fundació Vicenç Ferrer, S, Ajuda en Acció, Malaria 40 i Formación Senegal. A més, es pretén que els estudiants aprenguin a treballar en equip, prendre decisions  i assumir responsabilitats, a través de la metodologia de treball cooperatiu que es du a terme dins l’aula.

Per tal d’aconseguir vendre tota la producció, l’IDI organitza el mercat ICAPE, on es reuneixen tots els centres participants durant un matí i posen en pràctica tots els coneixements apresos durant el curs. Gràcies al permís municipal aconseguit avui, els alumnes poden vendre els productes elaborats o els serveis que han organitzat. Les escoles s’adhereixen a ICAPE de forma voluntària i durant aquests sis anys de vida la majoria de centres ha repetit l’experiència i fins i tot l’han ampliat a més cursos.

Més d’un centenar d’alumnes de Formació Professional Bàsica han presentat aquest matí un total de 7 projectes empresarials durant l’acte de lliurament dels Premis ICAPE. Els estudiants, de cinc centres de Mallorca i Eivissa, han exposat davant un jurat el plantejament de la seva cooperativa i han mostrat un vídeo elaborat per ells mateixos sobre el projecte empresarial. El projecte Discover & Move de l’IES Ses Estacions, una cooperativa que organitza activitats d’oci a Mallorca, ha guanyat aquesta edició dels Premis ICAPE del programa Joves Emprenedors Associats (JEA). Els projectes Healthygym del CIDE i CooperAlgarb Cooperativa Jove de l’IES Algarb d’Eivissa han estat els finalistes. L’acte, que ha tengut lloc a la seu de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, ha comptat amb la presència de la directora general de Treball, Economia Social i Salut Laboral, Isabel Castro; la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria Francisca Alorda; i la gerent de l’IDI, Núria Hinojosa.

Els Premis ICAPE són uns guardons que reconeixen els projectes empresarials que creen els estudiants de Formació Professional Bàsica i de Grau Mitjà que participen a ICAPE, un projecte d’impuls a l’emprenedoria que té com a objectiu entrenar les capacitats emprenedores dels estudiants de Primària, Secundària i Formació Professional, així com introduir-los en el concepte de responsabilitat social. ICAPE està impulsat de manera conjunta per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria i la Conselleria d’Educació i Universitat, i que coordina l’IDI (Institut d’Innovació Empresarial). Al voltant de tres mil alumnes de les Balears participen aquest curs a ICAPE.

ICAPE compta amb un programa específic per a cada etapa educativa. Els alumnes de 5è i 6è de Primària participen a Emprendre a la meva Escola (EME), que consisteix en la creació d’una cooperativa. En el cas dels alumnes d’Educació Secundària, ICAPE ha dissenyat Joves Emprenedors Socials (JES), en el qual els alumnes constitueixen i gestionen una ONG. Per a Formació Professional, ICAPE ha dissenyat el programa Joves Emprenedors Associats (JEA) per a FP Bàsica, i Joves Emprenedors Professionals (JEP) per a FP de Grau Mitjà, que s’ha estrenat enguany. Els dos programes de Formació Professional consisteixen en la creació d’un projecte empresarial relacionat amb la seva família professional.

Els Premis ICAPE de JEA tenen la finalitat de promoure i difondre l’economia social entre els estudiants de Formació Professional, així com impulsar la realització d’activitats de foment del cooperativisme. Els guardons estan dotats amb 2.000€ per al projecte guanyador, i 1.000€ per als dos finalistes. Els centres que han participat en els Premis ICAPE d’aquest matí han estat Sant Felip Neri, IES Ses Estacions i CIDE, de Mallorca; i IES Algarb i IES Balàfia, d’Eivissa.

Més d’un centenar d’alumnes de Formació Professional de Grau Mitjà han presentat aquest matí un total de 13 projectes empresarials durant l’acte de lliurament dels Premis ICAPE. Els estudiants, de cinc centres de Mallorca i Menorca, han exposat davant un jurat el plantejament de la seva cooperativa i han mostrat un vídeo elaborat per ells mateixos sobre el projecte empresarial. Finalment, el projecte Ecorte dels estudiants del Joan Taix de Pobla, una perruqueria que combina relaxació amb productes ecològics, ha guanyat aquesta edició dels Premis ICAPE del programa Joves Emprenedors Professionals (JEP). Els projectes Estalvis Energètics del Joan Taix de Sa Pobla i Menorcamp del M.A. Cardona de Ciutadella han estat els finalistes. L’acte, que ha tengut lloc a la seu de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, ha comptat amb la presència de la directora general de Treball, Economia Social i Salut Laboral, Isabel Castro; la directora general de Formació Professional i Formació del Professorat, Maria Francisca Alorda; la gerent de l’IDI, Núria Hinojosa; i el president de la Federació de Cooperatives de Balears, Sam Moll.

Els Premis ICAPE són uns guardons que reconeixen els projectes empresarials que creen els estudiants de Formació Professional Bàsica i de Grau Mitjà que participen a ICAPE, un projecte d’impuls a l’emprenedoria que té com a objectiu entrenar les capacitats emprenedores dels estudiants de Primària, Secundària i Formació Professional, així com introduir-los en el concepte de responsabilitat social. ICAPE està impulsat de manera conjunta per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria i la Conselleria d’Educació i Universitat, i que coordina l’IDI (Institut d’Innovació Empresarial). Al voltant de tres mil alumnes de les Balears participen aquest curs a ICAPE.

ICAPE compta amb un programa específic per a cada etapa educativa. Els alumnes de 5è i 6è de Primària participen a Emprendre a la meva Escola (EME), que consisteix en la creació d’una cooperativa. En el cas dels alumnes d’Educació Secundària, ICAPE ha dissenyat Joves Emprenedors Socials (JES), en el qual els alumnes constitueixen i gestionen una ONG. Per a Formació Professional, ICAPE ha dissenyat el programa Joves Emprenedors Associats (JEA) per a FP Bàsica, i Joves Emprenedors Professionals (JEP) per a FP de Grau Mitjà, que s’ha estrenat enguany. Els dos programes de Formació Professional consisteixen en la creació d’un projecte empresarial relacionat amb la seva família professional.

Els Premis ICAPE de JEP tenen la finalitat de promoure i difondre l’economia social entre els estudiants de Formació Professional, així com impulsar la realització d’activitats de foment del cooperativisme. Els guardons estan dotats amb 1.000€ per al projecte guanyador, i 500€ per als dos finalistes. Els centres que han participat en els Premis ICAPE d’aquest matí han estat IES Felanitx, CIDE, CIFP Son Llebre, CIFP Joan Taix de Mallorca, i IES M. Àngels Cardona de Menorca.Aquí podeu veure la notícia dels Premis a IB3


L'Aula de Premsa del Periódico de Ibiza dedica una plana a contar la història de la cooperativa ICAPE "Los Chiquilines" del CEIP Guillem de Montgrí de Sant Antoni de Portmany. Si voleu llegir el reportatge, coneixereu els protagonistes i com s'han decidit a ajudar a l'ONG RqueR Adoptando.

Segur que us donaran alguna idea!

El suplement educatiu XOC de Diario de Menorca publica avui un reportatge de dues planes dedicat al programa ICAPE als centres menorquins. L'ONG MNK Solidaria de l'IES Josep Maria Quadrado de Ciutadella i la cooperativa Minicoope del CEIP Sa Garriga de Sant Lluís expliquen la seva experiència amb el programa d'impuls a l'emprenedoria.

Si us interessa conèixer les seves opinions, llegiu el reportatge complet.

Les tècniques d’ICAPE de l’IDI s’han reunit aquest matí amb la regidora de Sanitat i Consum de l’Ajuntament de Palma, Antònia Martín, juntament amb la directora general de Mercats, Griselda Sesé, el cap de departament, Alfredo Reyes i la cap de Mercats, Cati Beltran, per tal de començar a preparar el mercat ICAPE que enguany se celebrarà a la plaça Major de Palma el 16 de maig. Està previst que hi participin uns 800 escolars amb unes 38 paradetes aproximadament.

 

Una de les novetats d’enguany del programa ICAPE és que primer cop incorpora alumnes de Menorca, fet que suposarà ampliar els mercats que se celebraran. A part del mercat de Palma, se n’organitzaran a Eivissa, Ciutadella, Manacor i Inca.

 

El programa ICAPE és un programa del Govern que vol impulsar les capacitats emprenedores dels alumnes a traves de la creació d’una cooperativa, en el cas d’Educació Primària, o d’una ONG, en el cas d’Educació Secundària. ICAPE és un programa organitzat de manera conjunta per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, a través de l’IDI, i de la Conselleria d’Educació i Universitat.

 

Cada any l’Ajuntament de Palma celebra un acte a la sala de plens on es lliuren a tots els alumnes que hi participen els permisos als alumnes per tal de poder exposar i vendre els seus productes al mercat de la Plaça Major.

Tècnics del programa ICAPE han iniciat aquesta setmana les visites als centres que participen al projecte. L’objectiu de les trobades és tenir una primera presa de contacte amb els alumnes, així com comprovar com estan desenvolupant les diferents cooperatives i ONG.

Un total de 133 grups alumnes de Primària, Secundària i Formació Professional participaran aquest curs en el programa ICAPE d’impuls a l’emprenedoria, xifra que suposa un increment del 56% respecte de l’any anterior, que va comptar amb 85 grups. Així, al voltant de quatre mil estudiants de les Balears treballaran les capacitats emprenedores durant el proper curs escolar. L’augment s’ha produït sobretot en la línia de Joves Emprenedors Socials (JES), destinada a estudiants d’Educació Secundària Obligatòria (ESO).

Si voleu veure un exemple de com s’inverteixen els doblers recaptats per les diferents ONG dels centres ICAPE, Llevant en Marxa ens ha enviat la carta d’agraïment de la directora de l’escola d’Haití als alumnes de l’IES Damià Huguet de Campos i d’Es Lledoner de Felanitx, que el curs passat els varen enviar els diners aconseguits. Gràcies a la seva aportació, es va poder becar a alumnes de famílies necessitades.

Sens dubte, aquests documents us ajudaran a continuar endavant amb els vostres projectes.

Aquí teniu la carta d'agraïment, fotos dels alumnes becats i un vídeo de l'escola.

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i el rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, han signat un conveni per executar la càtedra ICAPE, un projecte d’impuls a l’emprenedoria i la generació de nous projectes empresarials. L’acord signat suposa que l’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), com a entitat que coordina i impulsa la implantació de mesures de promoció dels emprenedors, lliurarà a la UIB un total de 26.000 euros per finançar diferents activitats destinades a fomentar l’esperit i la vocació empresarial.

Les accions que es podran subvencionar seran el manteniment del portal web del Club d’Emprenedors de la UIB i la xarxa d’emprenedors universitaris uibempren.org per a la difusió d’activitats de l’ecosistema emprenedor de les Illes Balears; suport, a través de cursos de formació i atenció personalitzada, a emprenedors universitaris per a la creació d’empreses o models de negoci; i les despeses derivades de la participació de l’IDI i la UIB a Global Entrepreneurship Monitor (GEM), la xarxa mundial més important sobre emprenedoria que permetrà disposar de dades fiables i informació sobre iniciativa emprenedora. De fet, s’ha de tenir en compte que les Illes Balears eren la única comunitat autònoma que no formava part d’aquesta xarxa. A més, com a novetat, gràcies al conveni, es duran a terme tallers de foment de l’esperit emprenedor entre els universitaris, tal i com fa l’IDI a altres etapes educatives a través del programa ICAPE.

El conseller Negueruela ha destacat “la col·laboració que hi hagut aquesta legislatura entre la Universitat i la conselleria a través de diferents programes com Joves Qualificats, el Departament d’Orientació d’Estudis, o aquest mateix conveni”. Segons el conseller, “aquesta cooperació és indispensable per millorar les oportunitats laborals dels joves universitaris i aconseguir a la vegada un increment de la productivitat a partir de la incorporació de treballadors qualificats al mercat laboral”.

Els alumnes de Menorca participaran enguany per primer cop a ICAPE, el programa d’impuls a l’emprenedoria social. Un total de 16 grups d’estudiants procedents de vuit centres escolars de l’illa duran a terme durant tot el curs un projecte per entrenar les capacitats emprenedores dels més joves. ICAPE està impulsat de manera conjunta per la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, a través de l’Institut d’Innovació Empresarial (IDI), i la Conselleria d’Educació i Universitat, i ja fa cinc anys que s’aplica a la resta de les Illes Balears. De fet, des de l’IDI s’ha fet un esforç per donar a conèixer el programa a les escoles menorquines per tal que ICAPE sigui una realitat a les quatre illes.

Els centres de Menorca que formaran part d’ICAPE són Francesc de Sales, CC Sant Francesc d’Assís, CEIP Sa Garriga, CEIP Margalida Florit, CEIP Àngel Ruiz i Pablo, IES Josep M. Quadrado, IES M. Àngels Cardona, i IES Pasqual Calbó i Caldés.

Un total de 133 grups alumnes de les Illes Balears de Primària, Secundària i Formació Professional participaran aquest curs a ICAPE, xifra que suposa un increment del 56% respecte de l’any anterior, que va comptar amb 85 grups. Així, al voltant de quatre mil estudiants treballaran les capacitats emprenedores durant el proper curs escolar. L’augment s’ha produït sobretot en la línia de Joves Emprenedors Socials (JES), destinada a estudiants d’Educació Secundària Obligatòria (ESO).

L’objectiu d’ICAPE és impulsar les capacitats emprenedores dels alumnes, al mateix temps que es treballen els valors i la responsabilitat social. A més, es pretén que els estudiants aprenguin a treballar en equip, prendre decisions i assumir responsabilitats, a través de la metodologia de treball cooperatiu que es du a terme dins l’aula.

Un altre dels objectius d’ICAPE és que els alumnes participin activament en el programa i que siguin els protagonistes en totes les etapes de creació de l’empresa i distribució dels productes, per la qual cosa el paper del professor és fer de suport i assessorament. Per aquest motiu, els docents reben formació específica per poder aplicar ICAPE dins l’aula. De fet, els professors de Menorca han assistit aquesta setmana a diversos tallers per familiaritzar-se amb el projecte i dur-lo a terme dins classe.

L’inici de curs escolar ha suposat el començament del programa d’impuls a l’emprenedoria social, ICAPE. Aquesta setmana, tècnics de l’IDI s’han desplaçat a Eivissa per impartir la formació als docents que desenvoluparan el projecte dins l’aula per primer cop. Aquestes jornades formatives continuaran la propera setmana a Mallorca i a Menorca.

Un total de 133 grups alumnes de Primària, Secundària i Formació Professional participaran aquest curs en el programa ICAPE, xifra que suposa un increment del 56% respecte de l’any anterior, que va comptar amb 85 grups. Així, al voltant de quatre mil estudiants de les Balears treballaran les capacitats emprenedores durant el proper curs escolar. L’augment s’ha produït sobretot en la línia de Joves Emprenedors Socials (JES), destinada a estudiants d’Educació Secundària Obligatòria (ESO).

Una vintena d’Agents d’Ocupació i Desenvolupament Local (AODL) han començat avui la formació dels programes EME i JES d’ICAPE, ja que a partir d’aquest curs escolar col·laboraran en el seguiment dels alumnes dels diferents centres escolars apuntats al programa d’impuls a les capacitats emprenedores dels estudiants.

Durant dos dies, els AODL coneixeran tots els detalls de les línies EME (Emprendre a la Meva Escola), programa destinat als estudiants de Primària, i JES (Joves Emprenedors Socials), per als alumnes de Secundària. L’objectiu és que els AODL, com a professionals lligats als seus municipis, puguin cooperar en el seguiment de les escoles d’ICAPE de la seva localitat.

ICAPE és un programa que impulsa les capacitats emprenedores dels estudiants, sempre des d’un vessant social. L’objectiu d’ICAPE és impulsar les capacitats emprenedores dels alumnes, al mateix temps que es treballen els valors i la responsabilitat social. A més, es pretén que els estudiants aprenguin a treballar en equip, prendre decisions  i assumir responsabilitats, a través de la metodologia de treball cooperatiu que es du a terme dins l’aula.

El proper curs el programa d’impuls a l’emprenedoria ICAPE estrena una nova línea destinada a alumnes de Formació Professional de grau mitjà, Joves Emprenedors Professionals (JEP). L’objectiu del programa és que els al•lots tenguin la capacitat suficient per desenvolupar la pròpia iniciativa emprenedora, alhora que incrementen i milloren les competències de lideratge, comunicació i motivació.

Per dur a terme el nou programa, l’IDI ha tret la licitació per elaborar la proposta didàctica i desenvolupar JEP dins l’aula.

Si hi estau interessats, aquí teniu els plecs administratius i els plecs tècnics del concurs.

El termini de presentació d’ofertes finalitza el dia 28 de juny. 

ICAPE ja arriba a final de curs. Després de tot un curs junts, aprenent i treballant al mateix temps, és hora de reconèixer-vos la feina feta. Per això, les ONG rebeu els diplomes que acrediten la vostra participació en el projecte d’impuls a l’emprenedoria.

Moltes gràcies i enhorabona per la feina feta!!!